#photobytorbjoernmoen

Observer with any lens on #mindscape,  #landscape and #cityscape

70-tallet

70-tallet tok liksom aldri slutt for oss som ble formet som mennesker i dette tiåret. Verden var preget av den kalde krigen - Vietnam og øst/vest-konflikt. I Norge stod sosialdemokratiet fortsatt sterkt og ytre venstre var særlig høylytte og tok stor plass i det offentlige ordskiftet. Så fant vi olje langs kysten. Norge sørget for at kyststater fikk utvidet territorialfarvannet sitt og regjering og storting la til rette for at mye av inntektene fra oljeeventyret havnet i statskassa. Personlig var jeg gjennom utdanning og senere jobb som dataprogrammerer. Samtidig var jeg opptatt av musikk og fotografering, noe som ble min inngang til samarbeid med venner om teater- og konsertoppsetninger der jeg hadde ansvaret for projeksjon av egne fotografier på bakveggen og lydkulisser fra båndopptak. Det kulminerte med at jeg fikk lage "Dager", et lite bildeprogram på NRK-tv til musikk av Terje Rypdal.

Et bilde fra "Dager"


Rekviem for et traumatisert sinn

Katastrofen hang over oss i form av en mulig atomkrig. Oddvar Ruud, den kreative kraften i samarbeidsprosjektet "En bølges død", var i gang med tekst og musikk til en oppsetning basert på Lazarus, mannen som Jesus i bibelhistorien vekte opp fra de døde. Med inspirasjon fra Ruuds utkast tok jeg som vanlig løselig tak i teksten og lagde bilder som jeg var så heldig å få presentert i magasinet Fotografi og også antatt på Fotografisk Vårutstilling i 1978. Musikken ble dessverre aldri framført, men bildene har jeg hatt med meg hele tiden som en påminnelse om at det alltid finnes håp.

Når musikken stopper


Og,  danserinnen ikke lenger beveger seg


Står solen opp i vest


Og, håpet lever videre


Til Lasarus står opp i strålene fra en rød sol.Hey Joe

Bildene ble opprinnelig laget til en nostalgikonsert med Bergensmusikere en gang på 1970-tallet. Utgangspunktet var Jimi Hendrix store hit Hey Joe. Nå har bildene fått tonefølge av perler fra musikeren, komponisten og studiotrollmann Per Fredrik Kjølners musikalske arkiv.

Veien videre fra denne siden: