#photobytorbjoernmoen

Observer with any lens on #mindscape,  #landscape and #cityscape

På 70-tallet - en gang for lenge siden, gikk jeg på fotokurs, ble inspirert av fotografer som Ernst Haas og Henri Cartier-Bresson, og begynte å bruke lærdommen.  Som en del av den Bergensbaserte konseptgruppen «En Bølges Død», var jeg med ett midt i en produktiv fotografisk periode som omfattet fotografier – bildeserier – og kontentum på lydbånd til gruppens konserter og teaterforestillinger. Jeg laget også presentasjonsbilder for gruppen, og plakater og bilder for andre band i området og ikke minst egne uttrykk som resulterte i to oppslag i tidsskriftet Fotografi og et bildeprogram for NRK fjernsynet som jeg kalte «Dager». I tillegg var jeg så heldig å få antatt 6 av mine bilder til en vårutstilling i Forbundet Frie Fotografers regi.

Jeg har forsøkt mangt gjennom tidene. Noe har gått godt. Annet er tilfeldig. Mye har ikke tangert forventningene, men fotograferingen har gitt meg næring til resten av livet. En dag oppdaget jeg Oslo gjennom linsene. Arkitekturen, det spesielle lyset, atmosfæren og omgivelsene vekte et ønske om å videreformidle. Prospektkort er ute i disse digitale tider, så jeg tenkte enkle fotobøker. Det ble ikke den store salgssuksessen. Jeg syntes likevel at bildene var gode, så når Statsbygg åpnet dørene for H- og Y-blokka i regjeringskvartalet hhv. i 2013 og 2014 var jeg i flyten. I 2016 resulterte det i et stipend fra Norske Fagfotografers Fond til å produsere fotoboken Fimbul som jeg gav ut på eget forlag året etter.


Det er fotografiet jeg faller tilbake på når jeg trenger påfyll. Om det nå er et snapshot tatt med mobilen og lagt ut på Instagram eller mer planlagte prosjekter med systemkameraer, gir det en spesiell glede og energi når resultatet blir bra. Ikke minst når folk rundt meg stopper opp og sier: "Det der vil jeg ha på veggen."  Det er gleden ved å vise deg noe jeg synes er flott eller betydningsfullt jeg håper å kunne formidle videre til deg som betrakter. Forsøke å gi videre litt av den energien jeg føler selv. 


Oppdatert på teknikker for utskrift av digitale fotografier og fordi jeg er glad i det fysiske uttrykket, er det bilder på veggen sammen med prosjekter med fotobøker som kommer til å bli mitt satsingsområde framover. Jeg håper å kunne få til flere utstillinger med bilder både fra 70-tallet og fra nåtiden. Og, om det er ønske om det blir bildene kanskje også til bøker.

  
"Når dagen går over i natt og det fortsatt er lys. Eller, når natten blir til dag og alt er friskt og nytt. Da kommer en trang til å se gjennom kameraets øye og fange bildet du skal tilbys."